Kuvars Kumu

  • Tuna Silis Kum
  • Ocak 01, 2019

Kuvars Kumu Nedir?

Kuvars kumu, kuvarsca zengin magmatik, metamorfik kayaçların ayrışması sonucu oluşan 2 mm'den küçük kuvars (SiO2) tanecikleridir. Kuvars, bir kısım silikon ve iki kısım oksijenden oluşan kimyasal bir bileşiktir. Silikon dioksittir (SiO 2 ). Benzersiz özellikleri onu en kullanışlı doğal maddelerden biri yapar. Kuvars kumu doğada en yüksek saflıkta bulunur dünyanın en sert ve sağlam madenlerinden olan kuvarslar çok özel sistemlerle madenlerimizden çıkartılarak işlenmek üzere fabrikamızda kırma ve eleme işlemlerine tabi tutulur. Saf beyazlıkta ve %99 saflıkta madenden çıkarılıp avrupadan getirilen kırma ve eleme makinelerinde müşterilerimize özenle hazırlanır. En maximum seviyelerde elek dağılımları laboratuvarlarımızda mühendisler tarafından özenle kontrol edilerek ülkemizin en kıymetli mücevherleri ülkemiz ekonomisine katkı sağlar.

Nerelerde Bulunur?

Her sıcaklıkta oluşur. Magmatik , metamorfik ve tortul kayaçlarda bol miktarda bulunur . Hem mekanik hem de kimyasal hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Bu dayanıklılık, onu dağ zirvelerinin baskın minerali ve plaj, nehir ve çöl kumunun birincil bileşeni yapar.

Kuvars kumlarının ana kullanım alanları cam ve döküm sanayileri olup inşaat sanayinde, aşındırıcıların üretiminde, metallurji, deterjan, boya plastik, lastik, seramik sanayilerinde ve petrol üretiminde de kullanılmaktadır.

Üretim Aşaması:

Çok çeşitli kullanım alanlarında mamül olmak için hazırlanır, Üretim aşamasında çok itina ile kırma işlemi yapıldıktan sonra özel elek sistemi ile 0 mikron dan başlayarak 2-3 mm kadar yaklaşık 10 kademe olarak ayrıştırılır. Firmamız bu konuda ar-ge faaliyetlerine hız kesmeden devam etmekte olup üretim kapasitesi her geçen gün arttırmak için yatırımlarına devam etmektedir.

Kullanım Alanları:

Mohs Ölçeğine göre yedi olan kuvarsın yüksek sertliği, onu diğer birçok doğal maddeden daha sert hale getirir. Bu nedenle mükemmel bir aşındırıcı malzemedir. Kuvars kumları ve ince öğütülmüş silis kumu, kumlama, ovalama temizleyicileri, taşlama ortamı ve zımparalama ve testereleme için aşındırıcı üretiminde kullanılır.

Zemin kaplamalarında yapı kimyasallarında, kimya sektöründe mutfak tezgahları da oldukça yaygın işlenir ve çok şık bir tasarım olarak karşımıza çıkar. Çok sert bir maden oluşu sadece sanayimizde değil görsellik olarakta kullanıldığı gibi terapi merkezlerinde yalıtım amaçlı olarak çok güzide bir yapıya sahiptir. Ülkemizde çok nadir bölgelerde çıkarılan kuvars kumu çok zor şartlarda sınıflandırılır ve kırma işlemine tabi olur.

Hem kırma hem doğal kuvarslarımız ekonomiye katkı sağlar ve ihracatta önemli bir yer tutar. Dünyada belli başlı yerlerde nadiren gözükmesi ülkemizde ürettiğimiz saf beyaz olsun sarımsı kuvarslara olan ehemmiyeti artırır. Sanayimizin olmazsa olmazı hale gelmesinde firmamız 20 yıllık tecrübesiyle dünyanın en modern kırma öğütme ve yıkama tesisleri inşaa etmiş ve gerekli olan tüm ar-ge çalışmaları ile, her türlü micron 0-100 mm 0-200 mm ve 1.mm 2mm olarak elektrik sanayisine de hizmet vererek üretim kalitesinde zirve yapmıştır.

Toz olarakta bulunan kuvarslar elektrik enerji alanında ki vazgeçilmezliği devam etmektedir. Günümüzde elektronik bileşenlerde ve optik aletlerde kullanılan kuvars kristallerinin çoğu madenlerden üretilmek yerine laboratuvarlarda yetiştirilmektedir. Laboratuvarların çoğu, hidrotermal aktivitenin jeolojik sürecine dayanan yöntemler kullanarak kristallerini büyütür. Sentetik kristaller, çözünmüş silika açısından zengin aşırı ısıtılmış sulardan yüksek sıcaklıklarda büyütülür. Üretilen bu kristaller, üretim süreçlerinin ihtiyaçlarına uyan şekil, boyut ve renklerde yetiştirilebilir. Kuvars kumu ayrıca plajlarda, beyzbol sahalarında, golf sahalarında, voleybol sahalarında ve ayrıca çocuk kum sandıklarında kullanılır ve ayrıca raylı yollarda ve madenlerde çekiş amacıyla kullanılır.

Özellikleri:

Kuvars mineralinin kum rengi beyaz olup, demir oksit içeren kumların rengi pembeden kızıla veya kahverengiye kadar değişebilir. Kuvars kumu yüksek sertlikte olduğundan (7Mohs) en sert minerallerden biridir. Kuvars, en kullanışlı doğal malzemelerden biridir. Yararlılığı, fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlanabilir. Mohs Ölçeğine göre yedi sertliğe sahip olduğundan çok dayanıklıdır. Çoğu maddeyle temas halinde kimyasal olarak inerttir. Elektronik ürünlerde onu değerli kılan elektriksel özelliklere ve ısı direncine sahip olmasıdır. Silis kumu (kuvars) genellikle sarı,gri,bej ve beyaz renklerdedir. Silis kumunun kuvars kumundan farkı merak edilir. Kırma olmayan kuvars kumları hariç doğal kuvars kumu ve silis kumu arasında bir fark yoktur. Silis kuvars kum, camın ana maddesi olup kimyasalların güneş altında parlamasını sağlar. Silis kum ve çakılları ( kuvars) çok yönlü kullanım alanları olması ile bilinen bir madendir. Silis kum ve çakılları yüksek aşınmaya ,ağır hava şartlarına dayanıklı ve yüksek kimyasal kararlılığa sahiptir.


Kuvars Kumu Standartları :

Dökümde kullanılan kuvars kumunun -0,7 mm +0.1 mm boyutunda olması ve bu boyut aralığında dengeli bir dağılıma sahip olması ayrıca 1500°C' nin altında sinterleşmemesi gerekir. Bu alanda kumun minimum % 95 -96 SiO2 içermesi, Fe2O3, CaO ve alkali toplamının % 0.6' nın üzerinde olmaması gerekir.


  • Cam üretiminde hammaddeyi teşkil edecek kuvars kumunun minimum % 98 SiO2, maksimum % 0.1 Fe2O3 içermesi ve tane boyutu aralığının -0,5 +0.106 mm olması gerekmektedir.

  • Silikon ve ferro silikon üretiminde kullanılacak kuvars kumunun SiO2 oranı mimimum % 96-98, AI2O3 ve Fe2O3 oranı maximum % 0.2 olmalıdır.

  • Gaz beton üretiminde (ytong tipi) kullanılacak kuvars kumu ve kuvarsitin SiO2 oranının en az % 75.5, yapı kumunda en az % 95, pres tuğla yapımında ise en az %80 olması gerekmektedir.

  • Silika tuğla üretiminde kullanılacak kuvars kumunun ateşe dayanımı minimum 1700 °C olmalıdır. Ayrıca SiO2 oranının % 95-99, Fe2O3 oranının % 0,3 -1.3, AI2O3 içeriğinin % 0.1-2.8, CaO içeriğinin % 0.2-2.4, Na2O ve K2O içeriğinin ise % 0.2 - 1.5 olması gerekmektedir. Düşük kalitede silika tuğla üretimi ise % 87 -96 oranında SiO2 içeren kuvars kumlarından yapılmaktadır.

  • Curuf yapıcı olarak kullanılacak kuvars kumunun SiO2 oranı minimum % 90, AI2O3 ve Fe2O3 oranı maksimum % 1.5, MgO ve CaO içeriği ise maksimum % 0.2 olmalıdır.

  • Seramik çamurunda kullanılan kuvars kumunun SiO2 içeriği % 90 -92, AI2O3 içeriği % 6-8, Fe2O3 içeriği % 0.5, TiO2 oranı % 0.45 olmalıdır. Frit ve Sır üretiminde kullanılacak kuvars kumunun SiO2 içeriği minumum % 99.4, AI2O3 oranı % 0.01, Fe2O3, TiO2, CaO, MgO ve Na2O içeriği % 0.03 ve K2O oranı % 0.06 olmalıdır. Bu amaçla kullanılacak kuvars kumlarının; +0.032 mm boyut grubunda % 8,0 -26.5 ve 0.032 mm boyutunda ise % 73.5 -92,0 oranında malzeme olmalıdır.
  • Kalite ve Paketleme:

    Müşteri odaklı samimi ve kurumsal yapımız yılların birikimi ile yolumuza hız kesmeden devam edip sanayicimize destek olmaya devam etmeyi bir prensip benimsemiş. Kaliteden asla ödün vermeyen firma yapımız gelecek günler için büyüme ivmesinin artacağına işaret vermektedir.

    Firmamız kalite belgesi olarak ıso 9001 çerçevesinde üretimden pazarlamaya muhasebeye finansa kadar tüm çalışan ekibiyle kalite çalışmalarına olan özgüveni oluşturmuş hiçbir yatırımdan kaçmamıştır. Güvenlik belgesi olan msds belgesi de alarak müşterilerine gerekli olan tüm güvenceyi vermiştir. her türlü paketlemeye müsait olan üretim şeması 25 kg 1200 kg kapasiteli paketleme ünitesini devreye almıştır.

    Kimyasal Analiz:

    Fiziksel Özellikleri
    Kimyasal Sınıflandırma Silikat
    Renk Kuvars hemen hemen her renkte oluşur. Yaygın renkler açık, beyaz, gri, mor, sarı, kahverengi, siyah, pembe, yeşil, kırmızıdır.
    Meç Renksiz (çizgi plakasından daha sert)
    Parlaklık Camsı
    Diyafoni Şeffaftan yarı saydam
    Bölünme Yok - tipik olarak konkoidal bir kırıkla kırılır
    Mohs Sertliği 7
    Spesifik yer çekimi 2.6 - 2.7
    Teşhis Özellikleri Konkoidal kırılma, camsı parlaklık, sertlik
    Kimyasal Bileşimi SiO 2
    Kristal Yapı Altıgen
    Kullanımı Kuvars kumlarının ana kullanım alanları cam ve döküm sanayileri olup inşaat sanayinde, aşındırıcıların üretiminde, metallurji, deterjan, boya plastik, lastik, seramik sanayilerinde ve petrol üretiminde