Raspa Kumu
- Tuna Silis Kum
- Ocak 01, 2019
Raspa Nedir?
Çeliğin oksijenle teması su ve bazı asitlerinde etkisiyle, zamanla oksitleşerek metaller paslanır. Zamanla çürür ve kullanılamaz hale gelir. Çeliğin oksijenle temasını engellemek için endüstriyel kumlama ve raspa yöntemiyle kumlama yapılması gerekmektedir. Bu amaçla tüm çelik malzemelerde kumlama malzemesi olarak silis kumu kullanılır.
Raspa kumu çelik demir gibi metal parçaların, gemilerin yada fabrikaların korozyona uğramış paslanmış kısımlarının tekrar yenilemek ve astar boyamak amacıyla sulu ve püskürtülerek yapılan uygulamada kullanılan kumlardır bu kumların en büyük özellikleri çok sert mineraller olmasi ve temas ettiği alan daki pası boyayı sökmesi ile beraber boyanacak ve astar atılacak alana zemin teşkil etmesidir.
Raspa Kum'un yüksek basınçlı hava ile metal yüzeye çarptırılmasıdır. Bu çarpma esnasında kum metal yüzeyi mikron mertebesinde aşındırırken aynı zamanda yüzeydeki her türlü istenmeyen maddeyi de kazır, temizler.
Günümüzde raspa kumları oldukça yaygın olarak kullanılmakta olup hem ekonomik hemde zamandan kazanma adına oldukça popülerdir. Bizlerde bu şartlar doğrultusunda birinci sınıf kumlar üretmekteyiz. Her boyda ve her tip paketleme mevcut olup istenilen yere sevkiyatımız vardır. Boyut olarak Ülkemizde sınıflandırma olarak 0.080 mikrondan başlayarak 0.100 mm 0.200.mm 0.400 mm 0.600mm 0.800mm 1mm 2mm 3mm 4mm olarak her sınıfta mevcuttur. Bu kumlar da çevreye ve sağlığa zararı bulunan tozlardan arındırılmış olup asla raspa yapılan yüzeye yapışma yapmaz, parlak ve hafif dişli bir yüzey oluşturarak boyama öncesi mükemmel bir zemin teşkil eder. Sanayimizin ve ülkemizin değişmezi olan raspa kumu her geçen gün önemi ve kıymeti artmakta olup ülkemizin ve dünyanın her yerinde başarılı sonuçlar vermekte ve mutlu sağlıklı müşteriler zincirini arttırmaktadır.
Kumlama işlemi kuru havalarda mümkün olan en kısa zamanda yapılıp bitirilmeli ve boya işlemine geçilmelidir. Çünkü, üzerindeki pas ve istenmeyen oluşumlar temizlendikten sonra çelik, paslanmaya karşı daha da savunmasız haldedir. Eğer hava da rutubetli ise kumlanmış çelik derhal kararmaya ve paslanmaya başlar.
Raspa Özellikleri :
Sa 1: Son derece yüzeysel bir temizlik derecesidir. Paslanmış yüzeylerde son derece yüzeysel bir temizlik biçimi olup Piyasa da süpürme olarak adlandırılır.
Sa 2: Paslanmış yüzeydeki pas ve istenmeyen oluşumların oldukça temizlenmiş halidir. Çeliğin kendine has gri rengi kolaylıkla seçilebilir. Piyasada pek tercih edilmeyen bir kumlama derecesidir. Çünkü yüzeysel temizlik için fazla ama derinlemesine bir temizlik için de yetersizdir.
Sa 2,5: Piyasada en çok tercih edilen kumlama derecesi olup çeliğin her türlü pas ve istenmeyen oluşumlardan arındırılmış halidir. Çeliğin kendine has gri rengi tamamen ortaya çıkmıştır.
Sa 3 : Kumlama işleminde yapılabilecek en yüksel temizlik derecesi olup tıpkı Sa 2 gibi piyasada tercih edilmeyen bir derecedir. Çünkü maliyeti ve uygulanma süresi oldukça fazladır. Ayrıca çeliğin mikron mertebesinde de olsa aşınması demektir. Bu da en baştaki çeliği korumak amacına ters düşmektedir.
Kalite ve Lojistik :
Ürettiğimiz mamüller big bag ve 25 kg lık paketlerde hazırlanmakta olup İSO 9001 VE tse 12904 belgelerine haizdir. Özellikle gemi tersanelerinde metal ve ahşap yüzeylerde boya öncesi yağ ve pas sökmede ağır sanayi çevrelerinde çok ehemmiyetli bir şekilde tasarruf edilmesi firmamıza olan güveni geliştirir dolayısıyla büyük enerji santralleri ve akaryakıt istasyonlarında defaatle çalışması geri dönüşüm sağlaması ise ülke ve firmalara oldukça tasarruf sağlar. Raspalama işlemi sulu ve kuru olarak iki türde yapılmakta olup kumlar hem sulu hem kuru raspalama için uygun olup mükemmel sonuçlar elde edilir.
Paketleme şeklimiz 25kg lık paketler halinde ve 1 -1,5 tonluk bigbagler halinde müşterilerimizin sevkine sunulmaktadır.